در زمان باز بودن مجرا در مسیر حرکت سیال واقع میگردد و در زمان بسته بودن طرف دیگر جسم محل عبور سیال را مسدود میکند. این شیر از نظر ساختمان سادهتر و از نظر قیمت ارزانتر از شیرهای دیگر است. این شیرها در صنعت پرکاربرد بوده و برای کنترل بسیاری از سیالات مانند گازها و روغن مورد استفاده قرار میگیرد. شیرهای دروازهای یا همان گیت ولو، از کانالی تشکیل شدهاند که با حرکت یک دروازه فلزی به بالا و پایین، میتواند باز و بسته شود. زمانی که این دروازه فلزی بالا میرود، کانال باز میشود و جریان مایعات یا گاز آزاد میشود. زمانی که دروازه فلزی به سمت پایین حرکت داده میشود، جریان گاز یا مایعات متوقف میشود.
مانند شیرهای پروانهای این شیرها در فرآیندهایی که نیاز به دقت بالایی در کنترل دارند، فاقد کاربرد زیادی هستند. یکی از دلایل این است که برای باز و بسته شدن کامل، اپراتور نیاز دارد تا به میزان زیادی شیر را بچرخاند. همچنین بین ساقه و توپ میزان فاصلۀ زیادی وجود دارد که باعث میشود که میزان جریان سیال موردنظر و مشخص در فرآیند کنترل ممکن نباشد.
استانداردهای شیرآلات صنعتی ویژه صنایع نفت، گاز و پتروشیمی
نوع بسیار ساده این شیرآلات، ولو هایی است که در منازل مسکونی برای قطع و وصل کردن جریان سیال آب به کار گرفته می شود. اما در صنعت، سیال مورد استفاده تنها آب نیست، بلکه سیالاتی از قبیل نفت، بنزین، سیالات اسیدی، بخار آب، گاز های تحت فشار و بسیاری از سیالات دیگر نیاز به کنترل شدن دارند. باید توجه داشته باشید که برای کنترل هر سیال به خصوص باید ولو به خصوص آن انتخاب گردد، تا دوام و پایداری بیشتری داشته باشد.
ارسال نظر لغو پاسخ
شیرهای مکانیکی خودکار همانند سفتی ولو (Safety Valve)، فشار شکن و شیر یکطرفه، شیرآلاتی هستند که با تنظیم کالیبراسیون شیر یا با فشار شیر، سیال را عبور، قطع یا کاهش می خواندن فوق العاده دهند. ولوهای دستی به ولوهایی گفته می شود که گشتاور مورد نیاز آن زیر 500 NM باشد و توسط اپراتور و با دست، نیرو باز و بست آن تامین می شود. از جمله خطوط لولهکشی گاز، سیستمهای دوغاب و سیستمهایی که در آنها دما و فشار بسیار بال است. شیرهای سماوی نیز نوعی از شیرآلات صنعتی هستند که مکانیزم باز و بسته شدن آنها شبیه شیر توپی است. به خاطر انتهای مخروطی شکل این شیرها، به آنها شیر سماوی گفته میشود. شیرهای سوزنی در مواردی که نیاز به کنترل کامل بر جریان مایعات وجود دارد، به کار میرود.
- هنگام قرار دادن دستگاه شیر در خط لوله، به دلیل مقاومت و تغییر جهت سیال و اصطکاک لوله و تغییرات اجتناب ناپذیر شرایط جریان، افت فشار ایجاد می شود.
- در دو نوع مخلوط کننده و تقسیم کننده وجود دارند که نوع اول برای کنترل درجه حرارت سیال خروجی کاربرد دارد و دو جریان را باهم مخلوط میکند.
- نحوه صحیح تمیز کردن شیرآلات ساختمانی به افزایش دوام و ماندگاری آنها کمک ویژه ای می کند.
همانند شیرهای توپی، شیرهای کشویی نیز برای کنترل جریان سیال استفاده نمی شوند و معمولا در دو حالت باز و بسته مورد استفاده قرار می گیرند. دلیل آن هم امکان آسیب دیدن المان متحرک هنگام نیمه باز بودن می باشد. این شیرها نسبت به سایرین سرعت عملکرد بسیار کمتری دارند، چرا که برای باز و بسته کردن این شیر بایستی دفعات زیادی آن را چرخاند تا آن را از حالت باز به بسته و یا بالعکس تغییر داد. شیرآلات صنعتی، وسایلی هستند که وظیفه قطع، وصل و یا منحرف کردن جریان سیالاتی از قبیل، مایعات، گازها و حتی خمیرها را بر عهده دارد. این دسته از تجهیزات صنعتی به کمک باز و بسته کردن مسیر جریان سیالات می توانند آن ها را به جهت های دلخواه منحرف کنند.
شیرهای کروی (Globe Valve)
شیرآلات صنعتی چیست و انواع ولو و شیرآلات پایپینگ کارا پرنیان شرق | kasrasaran